Maritieme bezienswaardigheden

Elk bezoek aan de stad kan uitgebreid worden met een bezoek aan een historische sleepboot of moderne scheepswerf voor of na de wandeling. De tijd die men daar doorbrengt moet worden opgeteld bij die van de wandeling. De kosten van dit bezoek zijn meerkosten. U kunt uw arrangementen zelf samenstellen en de afspraken direct maken via de bij de onderdelen genoemde websites of e-mailadressen. In het overzicht, links, kunt u een keuze maken uit andere mogelijkheden die u kunt combineren met een stadswandeling.


Museumschip Furie
Stadhuiskade

afb wand maritiem01as.s. Furie is de laatste door stoom aangedreven zeesleepboot in Nederland. Van stapel gelopen in 1916 bij een werf in de provincie Groningen, diende ze tot ver in de jaren zeventig als sleepboot voor de papierindustrie in Zweden. Vervolgens werd ze aangekocht voor een rol in de legendarische televisieserie 'Hollands Glorie', naar het boek van Jan de Hartog. In 1978 gekocht door de Stichting Hollands Glorie te Maassluis en sindsdien vaart ze weer onder Nederlandse vlag.

Geopend elke woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur.

http://www.furie.nl/Historische sleepboot Hudson
Binnenhaven, Haven t.h.v. Taanstraat.

afb wand maritiem02aEen belangrijke aanwinst voor de museumhaven van Maassluis is de enige nog bestaande vooroorlogse zeesleepboot, de Hudson (1939). Het schip van L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst is weer zoveel mogelijk in de authentieke staat hersteld en heeft een exclusieve museale functie gekregen. Het biedt jong en oud de kans om te ervaren wat de dagelijkse gang van zaken aan boord was. Daarnaast worden ook de heldendaden die de bemanning tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft verricht, op originele wijze geëxposeerd.

Info en afspraak voor bezoek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.museumschiphudson.com/Historische sleepboot Elbe
Buitenhaven, Govert van Wijnkade

afb wand maritiem03aDe Elbe is binnengelopen voor een nieuwe carrière! Na jarenlange omzwervingen over alle wereldzeeën is de zeesleepboot Elbe teruggekeerd in Maassluis. Hier begint het boegbeeld van Hollands Glorie aan een nieuw bestaan als varend museumschip. De Elbe kent een rijke historie, met tal van maritieme wapenfeiten. In haar actieve loopbaan is dit schip in diverse gedaantes en onder verschillende namen over de hele wereld actief geweest. In 1959 begonnen als zeesleepboot werd zij in 1976 verbouwd tot loodsvaartuig. Vanaf 1985 gebruikte de milieuorganisatie Greenpeace haar als actieschip. Uiteindelijk is zij in 2002 onder haar oorspronkelijke naam en met de Nederlandse vlag in top teruggekeerd naar de haven waar het allemaal begon.

Info en afspraak voor bezoek:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.zeesleperelbe.nl/


Scheepswerf De Haas 
Govert van Wijnkade 1

afb wand maritiem04Sinds 1879 is het familiebedrijf gevestigd in Maassluis en sinds die tijd is de werf met visie, passie, vakmanschap en plezier uitgebouwd tot een dynamische, moderne onderneming. Mede daardoor zorgen zij continu dat de werf voldoet aan alle moderne eisen die inherent zijn aan regelgeving, reparatie, onderhoud en nieuwbouw van vaartuigen. De werf is gespecialiseerd in het compleet onderhouden, repareren en/of renoveren van beroepsvaartuigen, luxe jachten en andere vaartuigen van 10 tot 65 meter lengte en een diepgang tot ruim 4 meter. Ook is de werf uitstekend geoutilleerd voor de nieuwbouw, in staal en aluminium, van specialistische vaartuigen.

http://www.dehaasmaassluis.nl/


Radarpost Dirkzwager 
Govert van Wijnkade 50.

afb wand maritiem05
Scheepsagentuur Dirkzwager was de eerste in Maassluis die de scheepstijdingen doorgaf aan de beurs, de reders en de havenautoriteiten. Zo konden de eigenaren van een schip al beginnen met het verhandelen van de lading nog voor deze op de beurs verscheen. Ook het tijdig in gereedheid brengen van het havenmaterieel om het lossen te bespoedigen betekent tijd- en dus geldwinst. In het markante gebouw aan de Waterweg is een museale opstelling van een originele radarpost met schitterend uitzicht over de Waterweg.

http://www.dirkzwager.com/


Maeslantkering 
Keringhuis, Publiekscentrum Water, Maeslantkeringweg 139, 3151 ZZ Hoek van Holland
Ook te vinden onder havennummer 882

afb wand maritiem06Tussen Maassluis en Hoek van Holland, bereikbaar via Hoek van Holland, ligt het sluitstuk van de Deltawerken: de Maeslantkering. Bij een dreigende overstroming sluiten twee enorme deuren de Nieuwe Waterweg af. Op deze manier wordt Zuid-Holland beschermd tegen het hoge water. Deze stormvloedkering is bijna even lang als de Eiffeltoren in Parijs en weegt zelfs vier keer zoveel. Er is een expositie in het Keringhuis van de Maeslantkering, De toegang is gratis voor kinderen <18 , volwassenen betalen € 2.00 p.p. voor een entreekaartje dat een jaar geldig is.. Voor groepen kan na afspraak een rondleiding worden verzorgd van 1,5 uur. Behalve het Keringhuis wordt ook het terrein van de stormvloedkering bezocht.

Geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. Verder zijn wij slechts met uitzondering van 25 en 31 december en 1 januari alle dagen van het jaar geopend. Uitsluitend met eigen vervoer te bereiken.

http://www.keringhuis.nl/
Rondvaart Vlietlanden

De stadswandeling is ideaal te combineren met een rondvaart door een uniek natuurgebied, de plassen en vlieten van Midden-Delfland.afb wand rndvrt01

Natuurgebied de Vlietlanden is een van de weinige laagveengebieden in Nederland dat niet is ingepolderd. Het veen is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende drooggemalen polders. Het laagveengebied bestaat uit open water, moerasbos, riet- en hooilanden met zeldzame planten. Met een historisch vaartuig, een luxe rondvaartboot of een moderne sloep verzorgt WARBOUT Rondvaarten van april tot oktober rondvaarten voor u van 1 tot 90 personen door de plassen van Midden-Delfland. De vaartocht kan zo lang of kort duren als u afspreekt. Voor een meerprijs van € 50,- kunt u een natuurgids inhuren.Opstapplaats op 5 loopminuten van het centrum.

http://www.vlietlander.nl/

 

 

 

 

 

 

rijmap14-09.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top