Stadswandelingen in Maassluis met gids of zonder gids

Welkom in Maassluis!

afb wand 11
Stadhuiskade

De Historische Vereniging Maassluis verzorgt stadswandelingen in Maassluis onder leiding van een stadsgids. Deze gids is vrijwilliger van de Vereniging en is voor zijn of haar taak opgeleid door het volgen van de cursus Sluyswachter met de daarbij behorende titel.
Elke wandeling duurt ca. 1,5 uur en de kosten voor een gids zijn € 50,- ongeacht de grootte van de groep deelnemers maar met een maximum van 15 personen. Voor grotere groepen zijn extra gidsen nodig en elke extra gids kost € 25,-. In overleg kan elk gewenst startpunt binnen Maassluis gekozen worden. Voor nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en via Ervaar Maassluis: http://www.ervaarmaassluis.nl .

Maassluis is een uniek stadje, ontstaan bij twee belangrijke sluizen van het Delfland, de Monsterse en de Wateringse Sluis. Deze sluizen waren oorspronkelijk spuien die zorgden voor de afwatering van de Noordvliet en de Zuidvliet. Deze vlieten werden rond 1350 gegraven door de gemeenten Monster en Wateringen om het natte Westland bewoonbaar te maken. De beide vlieten lopen evenwijdig vlak naast elkaar en monden uit in de Havenkom van Maassluis. Door de ligging van deze vlieten is een uniek stadsbeeld ontstaan.

De historische binnenstad van Maassluis en de bebouwing langs de vlieten geven een goed beeld van de rijke geschiedenis en van de cruciale rol van Maassluis in de waterhuishouding van de regio. Ook uniek is de buitendijks gelegen Groote Kerk op het Schans- of Kerkeiland aan de Havenkom van Maassluis. De kerk is gebouwd op de plaats van een verdedigingsschans of 'forte' in de Tachtigjarige Oorlog.

 

afb wand 12
Schanseiland en Havenkom

Maassluis is ook een historische vissersplaats aan 't Scheur, zoals dit deel van de rivier vanaf de samenvloeiing Oude/Nieuwe Maas tot aan de Maeslantkering heet. Vroeger begon hier de monding van de Maas en honderden vissersschepen voeren jaarlijks uit om kabeljauw, schelvis en haring te vangen. De nog bestaande pakhuizen getuigen hiervan, maar ook bijvoorbeeld de historische Kuiperij waar de haringtonnen gemaakt werden.

Sleepdienst, Loodsdienst, Berging, Scheepsagentuur, Radarpost en Douane vestigden zich rond de Maassluise haven nadat de Nieuwe Waterweg in 1872 gereedgekomen was. Oorzaak was het snel toenemende scheepvaartverkeer naar de Rotterdamse havens. Inmiddels zijn, o.a. door schaalvergroting, deze diensten verdwenen, maar enkele museumschepen houden de herinnering levend.


Stadswandelingen Maassluis: vijf mogelijkheden
 1 - Historische stadswandeling Maassluis
afb wand 13
Monsterse Sluis

De historische stadswandeling is de meest algemene wandeling. Deze voert langs alle belangrijke monumenten in de historische binnenstad en op het Schanseiland. Omdat de binnenstad zeer compact is wordt er geen grote afstand afgelegd.
 
 

 

2 - Maritieme stadswandeling Maassluis

afb wand 14
Binnenhaven


De maritieme wandeling voert langs de haven naar de Nieuwe Waterweg en terug. Het accent bij deze wandeling ligt op de relatie met de visserij, sleepdienst en berging, de geschiedenis van de Nieuwe Waterweg en de strijd tegen het water en de waterhuishouding van het Delfland. Vanzelfsprekend wordt tijdens deze wandeling ook een gedeelte van de historische binnenstad aangedaan.
3 - Literaire stadswandeling Maassluis
afb wand 15
Maarten 't Hart

Maarten ’t Hart noemt Maassluis “Mijn Vaderstad”. Hij werd er in 1944 geboren en is er tot 1963 getogen. De literaire wandeling is gebaseerd op de boeken van Maarten ’t Hart en voert langs allerlei plaatsen die hij beschreven heeft in zijn romans. Deze wandeling beslaat een groter gebied en er zal af en toe flink gewandeld moeten worden omdat de belangrijke plaatsen verder uit elkaar liggen. Ook de historie van de stad komt aan bod.

Op de site www.maartenthart.nl van de Openbare Bibliotheek Maassluis kunt u op een oude kaart van Maassluis plus Legenda al een beeld krijgen van de leefomgeving van de jonge Maarten 't Hart

 4 - Stap en Hap stadswandeling
afb wand 17
Schansbrug

Ook op culinair gebied heeft Maassluis u veel te bieden. U kunt de reguliere of de Maarten ’t Hart stadswandeling desgewenst beginnen met een lunch of afsluiten met een diner in het prachtige centrum. In de zomermaanden wordt op diverse woensdagen de mogelijkheid geboden om uw arrangement met een bezoek aan de Groote Kerk te combineren.

De Maritieme stadswandeling kan eindigen bij het biercafé aan de Haven voor een drankje en een snack. De diverse mogelijkheden voor deze Stap en Hap Stadswandelingen kunt u bekijken en/of boeken bij Ervaar Maassluis www.ervaarmaassluis.nl (onder ‘Verken Maassluis’ en doorklikken naar ‘Arrangementen’) en in overleg kunt u bij Informatiepunt Maassluis (Nieuwstraat 2) ook een aangepast arrangement bespreken.

 

 


5 - Virtuele stadswandeling Maassluis

afb wand 16
 Wandelen met de ANWB

Bekijk op deze site de stadswandeling door historisch Maassluis. Langs de monumenten die hier te vinden zijn kunt u een virtuele wandeling maken door het centrum van Maassluis.
Voor diegenen die deze wandeling in levende lijve willen maken (zonder gids) is er een routebeschrijving met plattegrond beschikbaar. Deze kunt u hier downloaden als PDF-file.
Om deze beschrijving te kunnen lezen en printen dient u te beschikken over het programma Adobe Reader. De stadswandeling is ook in boekvorm te koop bij Informatiepunt Maassluis (Nieuwstraat 2). 

Een beetjemeer..... 

Bij een wandeling alleen hoeft u het niet te laten. Maassluis biedt legio mogelijkheden om een wandeling aan te vullen met een andere activiteit. Hieronder noemen we enkele van die mogelijkheden.

Combineer bijvoorbeeld de stadswandeling met een bezoek aan de Maassluise horeca voor koffie, lunch, een drankje of afsluitend diner. Horecagelegenheden treft u op en rond de Markt.  Als succesvolle afsluiting van uw bezoek aan Maassluis is het ook mogelijk om op het dek van de historische schepen Furie of Hudson een drankje en een hapje te laten serveren, of zelfs een complete lunch. Dit kan uitsluitend op afspraak.

In de route van de Stadswandeling treft u diverse kunstgaleries. Een leuke afwisseling om ook te genieten van mooie schilderijen en beeldende kunst. Het is raadzaam een afspraak te maken, omdat de meeste Galeries geen vaste openingstijden hebben, maar graag voor een bezoekje van een groep hun deuren openen. Kijk op Galeries.

Elk bezoek aan de stad kan uitgebreid worden met een bezoek aan een historisch gebouw of museum voor of na de wandeling. De tijd die men in het monument doorbrengt moet worden opgeteld bij die van de wandeling. De kosten van een bezoek aan een monument zijn meerkosten. Het bezoek moet apart worden geregeld en afgerekend met de betreffende contactpersoon. Klik voor nadere informatie op de link: Historie en Musea.

Ook is de stadswandeling ideaal te combineren met een rondvaart door een uniek natuurgebied, de plassen en vlieten van Midden-Delfland. Zie daarvoor de mogelijkheden op Rondvaart.

Heel apart is ook een mogelijk bezoek aan een historische sleepboot of de moderne scheepswerf voor of na de wandeling. Ook hier geldt dat de tijd die men daar doorbrengt moet worden opgeteld bij die van de wandeling. De eventuele kosten van dit bezoek zijn meerkosten. Het bezoek moet apart worden geregeld en afgerekend met de betreffende contactpersoon. Klik voor nadere informatie op de link: Maritiem

Voor alle hierboven genoemde mogelijkheden geldt dat u zelf uw arrangementen kunt samenstellen en de afspraken direct dient te maken via de bij de onderdelen genoemde websites of e-mailadressen.


03-01-38.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top