Historische schets nummer 67

De Historische Vereniging Maassluis heeft in de loop der jaren vele bronnen onderzocht en daarover verhalen opgetekend. Ook in de toekomst zal dat blijven gebeuren. Een aantal van deze verhalen over de vroegere historie van Maassluis is opgetekend in het onderstaande boekje.

HISTORISCHE SCHETSEN VAN EN OVER MAASSLUIS
nr. 67 - november 2015

hw67omslag

Tweemaal per jaar publiceert de Vereniging een boekje met artikelen over de historie van Maassluis. Ongeveer de helft wordt gevuld met 'populairwetenschappelijke' artikelen waaraan onderzoek ten grondslag ligt. De andere helft bestaat uit waardevolle verhalen, gedichten en herinneringen over Maassluis en Maassluizers.
Het boekje is voor niet-leden verkrijgbaar bij de HVM, via de heer P. Damsteeg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. (010) 591 98 71. Het boekje kost, exclusief verzendkosten, € 4,- .

Inhoud
pag. 1: Van de redactie
pag. 2: Nederlandse Protestanten Bond (NPB) in Maassluis (PDF hier downloaden)
pag. 11: Scheepswerf De Haas
pag. 19: Interview met burgemeester Dommisse, 1933
pag. 23: Interview met burgemeester Koos Karssen, 2015
pag. 28: De bodebus van Maassluis
pag. 33: Modelschip Gesina Gerardina
pag. 35: Weverskade 86
pag. 46: Mijmeringen over Maassluis
pag. 47: Herinneringen aan de Emmastraat
pag. 54: Mijn jeugd in de Tuinstraat (PDF hier downloaden)
pag. 60: Verhalen uit de genealogie van Vroombout (1)
pag. 66: Stoomtanks voor het Westland, heftanks voor de berging
pag. 69: Waar komen die namen vandaan?
pag. 72: Een meerlingengezin in de 17e eeuw
pag. 73: Reacties van lezers
pag. 76: Speurneuzen gevonden - theehuis
pag. 78: Speurneuzen gezocht - fietsvergunning 1942
pag. 80: Speurneuzen gezocht - meetlatje Touwfabriek

Boekje 67 geeft u om te beginnen een kijkje in de geschiedenis van de Nederlandse Protestanten Bond in Maassluis, waarvan de toekomst op dit ogenblik nog wat onzeker is. Deze toekomst is anders en rooskleuriger voor de scheepswerf van De Haas op ’t Stort, ook daarvan een historisch overzicht. In deze Historische Schetsen vindt u twee interviews met burgemeesters. Ten eerste een ‘herhaling’ van een interview met burgemeester C.P.I. Dommisse die Maassluis aan het begin van de 20e eeuw onze stad gedurende 25 jaar bestuurde en ten tweede een interview met burgemeester Karssen die onlangs afscheid van ons nam na bijna 13 jaar zijn ambt te hebben vervuld. Beide kijken terug naar enkele hoogte- en dieptepunten tijdens hun werk als burgemeester. Voorts is er aandacht voor de bodebus van Maassluis, een in ongebruik geraakt attribuut op het gemeentehuis.
Een uitgebreid artikel gaat over het pand aan de Weverskade 86 waar een van de auteurs zijn leven lang heeft gewoond en gewerkt. Nog meer herinneringen aan het leven en wonen in het Maassluis van de vorige eeuw vinden we in de verhalen over de Emmastraat en de Tuinstraat. Het zijn situaties en beelden die bij menige Sluizer mooie herinneringen zullen oproepen. Roerende en humoristische verhalen van de familie Vroombout gaan wat verder terug in de geschiedenis. Het mysterie over de identiteit van tanks in de Geer wordt u duidelijk in een bijdrage over stoomketels en heftanks.
Alles heeft een naam, maar waar die vandaan komen is niet altijd duidelijk. Van een aantal gewone woorden in onze omgeving wordt een uitleg van hun herkomst gegeven. Het verhaal van een drama in een meerlingengezin in de 17e eeuw sluit deze serie ‘menselijke’ verhalen af.
Twee van de artikelen in dit boekje kunt u downloaden. Het hele (papieren) boekje is te koop bij de HVM tegen een zeer schappelijke prijs. Enkele jaren na verschijnen zal het gehele boekje digitaal beschikbaar komen op de website.

ans0641.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top