Mysterieuze stationskelders

Vrijdagnacht 31 maart reed de allerlaatste trein door Maassluis. Hij sloot het einde van een tijdperk af. Nog diezelfde nacht begonnen de koortsachtige werkzaamheden om de spoorlijn om te bouwen tot metrolijn. Maar niet alleen het spoor, ook de stationsgebouwen moeten helemaal anders. En die kunnen nog weleens voor verrassingen zorgen.

Binnenkort begint de sloop van het NS-station Maassluis Centrum. Dit station werd in 1979 gebouwd op de fundering van het originele NS-station uit 1893. Op oude tekeningen van de Spoorwegen, die in het Utrechts Archief worden bewaard, is ontdekt dat van het oudste NS-station de fundamenten nog bestaan. Wat meer is: er blijken enorme kelders van ruim 3,50 meter hoogte onder het oude station geweest te zijn. Tussen de fundamenten liggen nog drie geheel intacte afgesloten gewelven. Die zijn daar gewoon ongerept blijven liggen bij de bouw van het nieuwe station in 1979. Er zijn geen onderzoeksrapporten aanwezig, niemand weet of kan zich herinneren waartoe die kelders dienden.
Natuurlijk is dit nu voer voor speculatie. Ook de Historische Vereniging is nieuwsgierig wat zich daarin heeft bevonden en wat er misschien nog ligt. Wie weet welke schatten van industrieel erfgoed er te vinden zijn. De oude kelders zelf zijn wellicht ook de moeite waard als restant van het eerste station.

De hoop was dat bij de huidige sloop de toegang vrij zou komen naar die gewelven. Die hoop is echter vervlogen toen bekend werd dat de nieuwe metrohalte gewoon op de bestaande betonnen vloer komt die over de gewelven en de intacte fundamenten heen ligt. Heien is voor deze halte van metrolijn B niet nodig.
Er zijn pogingen gedaan om de bouwer van de nieuwe stations te bewegen toegang tot de oude gewelven te geven. Ook de mogelijkheid om iets van de oorspronkelijke constructie bloot te leggen is onderzocht. Geen van beide blijkt mogelijk te zijn. Het ziet ernaar uit dat met de sloop van het oude station in 1979 de kans verkeken is om al dan niet wetenschappelijk onderzoek te doen.

De fundering en de gewelven worden niet aangetast. Ze blijven waar ze liggen en we zullen het moeten doen met de tekeningen die we hebben. Graag komt de Historische Vereniging Maassluis in contact met mensen die meer weten van de gewelven onder het station Maassluis-Centrum.
En voordat u nu op eigen houtje gaat zoeken naar de kelders: ze zijn hermetisch afgesloten en de verbouwingen gaan dag en nacht door. Dus niet doen, het is levensgevaarlijk. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

20172604 station

A4759.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top