Herdenken en herinneren

Volgende week op 17 maart herdenkt Maassluis het bombardement van 18 maart 1943. Reden voor de Historische Vereniging Maassluis om die gebeurtenis in herinnering te brengen.

Maassluizers hoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig het ‘dreigende gezoem’ van gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers. Bij menigeen zit het nog in het hoofd. Meestal vlogen de vliegtuigen over, maar verschillende keren zijn er bommen rond Maassluis afgeworpen.
In maart 1941 kwamen er vier bommen en een aantal brandbommen terecht achter de huizen aan de Haven en in het land waar nu de Componistenwijk is.
In juni 1941 was het weer raak. Brandbommen vielen bij de molen aan de Zuiddijk. Ze kwamen in het land achter de Prinses Julianalaan en de Koningin Wilhelminalaan terecht. De bovenverdieping van het pand Koningin Wilhelminalaan 2 brandde volledig uit.
In augustus 1941 werden in sommige tuintjes bomgaten van vier meter middellijn geslagen.

De oliefabriek Witol had zich in januari 1940 in Maassluis gevestigd aan de huidige Heldringstraat. Tijdens de oorlog was het bedrijf door de bezetter geannexeerd. Het produceerde witte oliën voor medicinale en technische doeleinden. Op 18 maart 1943 voerden de geallieerden een bombardement uit op deze fabriek, om de Duitse oorlogsindustrie een slag toe te brengen. Een loods kreeg een voltreffer, maar de fabriek raakte niet beschadigd. Een aantal andere bedrijven in de buurt liep wel schade op.

De zwaarste beschadiging liep de Maassluise gemeenschap op, letterlijk en figuurlijk. In de namiddag, omstreeks halfvier, brak de hel los. In een mum van tijd was een groot gedeelte van de stad vernield door hevige branden en door instorting van gebouwen. De Noorderkerk brandde geheel uit, de Groote Kerk raakte zwaar beschadigd. Het begin van brand, waarbij de statige ‘Regeeringsbanken’ verloren gingen, kon gelukkig gestuit worden. Om 5 uur bleek ook de toren vanbinnen te branden. Dankzij het moedige optreden van drie Maassluizers en met hulp van Duitse militairen was deze brand ’s avonds geblust.

Het aantal beschadigde en verwoeste huizen was enorm. Van de meer dan 300 beschadigde huizen gingen er 60 geheel verloren. Die gezinnen stonden op straat en hun bedrijf en bezittingen waren in één klap verdwenen. Erger was het verlies aan mensenlevens. In de verwoesting waren 18 slachtoffers te betreuren. Wrange verhalen, want onder hen was een baby van 6 maanden, haar broertje en hun jonge moeder. Er waren ook bijzondere reddingsverhalen, zoals een kindje dat geheel ongedeerd en slapend onder het puin werd aangetroffen.
De wonden die het bombardement sloeg hebben de stad voor altijd getekend. Reden om deze gebeurtenis nooit te vergeten.

20170903 oorlog 1943
De gevolgen van het bombardement op 18 maart 1943 gezien vanaf de Noorddijk richting Wagenstraat.
De restanten van de woningen worden opgeruimd.
Op de achtergrond de restanten van de Noorderkerk. Op de voorgrond de Karnemelkbrug.
A4759.jpg

HVM ook op FaceBook

Go to top